„Începând din acest moment, am anulat ordinul prin care am instituit interdicțiile de circulație pe timpul nopții în oraș”, a declarat primarul Stephanie Rawlings-Blake, citată într-un comunicat emis duminică. „Scopul meu a fost întotdeauna să nu avem interdicții de circulație în vigoare nici măcar o zi în plus față de cât este necesar”, a adăugat ea.
Rawlings-Blakea instituit interdicțiile, iar guvernatorul statului a trimis trupe din Garda Națională după un val de violențe, în urma morții lui Freddie Gray, în vârstă de 25 de ani, un tânăr de culoare rănit mortal în timp ce se afla în custodia poliției.
Procurorul-șef din Baltimore i-a acuzat vineri pe cei șase polițiști care au operat arestarea lui Gray, pe 12 aprilie, de o serie de infracțiuni, inclusiv crimă și omor. Tânărul a murit la spital, la o săptămână după ce a fost arestat, o operațiune înregistrată cu telefonul mobil de către un trecător.
Interdicțiile, aplicate de la ora 22.00 la ora 5.00, au fost aplicate, cu puține excepții, începând de marți seara. Numeroase afaceri închideau cu mai multe ore înainte de momentul intrării în vigoare a interdicțiilor, în fiecare seară, pentru a le permite angajaților să se întoarcă acasă, iar salarițaii s-au plâns de diminuarea veniturilor.
În afară de îngrijorările de natură economică cu privire la impactul interdicțiilor, numeroși demonstranți au acuzat poliția și Garda Națională de aplicarea riguroasă a acestora în cartierele cu populație predominant de culoare, în timp ce locuitorii albi s-au putut strecura fără să se teamă că vor fi arestați.
Guvernul statului Maryland Larry Hogan a declarat duminică, ulterior, că a susținut decizia primarului de a anula interdicțiile și a anunțat că trupele din Garda Națională au început să se retragă din Baltimore.
Însă el a precizat că retragerea completă va avea loc în 72 de ore, recunoscând că „va dura ceva să revenim în totalitate la normal”.
Un miting a denunțat sâmbătă, la Primărie, interdicțiile, iar filiala din Maryland a Uniunii Americane pentru Libertăți Civile (ACLU) le-a catalogat drept „o măsură extraordinară care și-a pierdut utilitatea și care le amintește locuitorilor orașului de relația lor proastă cu poliția”.
Primarul anunța pe 27 aprilie, la câteva ore după ce au început revoltele urbane, că intenționează să impună interdicțiile de a doua zi și că acesteau urmau să fie aplicate până la 4 mai, lăsând totuși posibilitatea anulării lor mai devreme.